Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Privacyverklaring

IPZO hecht veel waarde aan een zorgvuldige omgang met uw gegevens. Daarom deze privacyverklaring.

Uw dossier
De wet verplicht gz-psychologen om een dossier aan te leggen. In dit dossier worden de gegevens vastgelegd die nodig zijn om goede zorg te bieden en/of zorgvuldig onderzoek te doen. De wet verplicht ons om de dossiers twintig jaar te bewaren. Personen die betrokken zijn bij uw behandeling in onze praktijk hebben toegang tot dit dossier.

Geheimhouding
Diegenen die toegang hebben tot uw dossier hebben een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat wij alleen met uw uitdrukkelijke toestemming met anderen over u of uw kind spreken. Alleen in zeer bijzondere gevallen geeft de wet ons het recht om ook zonder uw toestemming informatie te verstrekken. In dergelijke gevallen zoeken wij als regel eerst contact met u om deze informatieverstrekking met u te bespreken.

Rechten van u en uw kinderen
Is een kind nog geen twaalf jaar oud, dan oefenen de gezaghebbende ouders de rechten van het kind uit. Is een kind al wel twaalf maar nog geen zestien jaar oud, dan kunnen het kind en zijn gezaghebbende ouders beiden deze rechten uitoefenen. Vanaf zestien jaar oefent een jongere zijn rechten zelfstandig uit. Is een kind vanaf twaalf jaar door een verstandelijke beperking, een psychische stoornis of om een andere reden niet in staat om zijn rechten uit te oefenen, of de gevolgen daarvan te overzien, dan oefenen zijn gezaghebbende ouders zijn rechten namens hem uit. Gaat het om een volwassene die door een beperking of stoornis zijn rechten niet kan uitoefenen, dan kan de mentor of de curator dat namens de cliënt doen. Is een dergelijke door de rechter benoemde vertegenwoordiger er niet, dan oefenen de ouders, broers of zussen of een meerderjarig kind van de cliënt de rechten van de cliënt uit.
U hebt als cliënt recht op inzage in of een afschrift van de informatie die in uw dossier is opgenomen. Mocht u in het dossier feitelijke onjuistheden aantreffen, dan kunt u ons vragen om deze informatie te verbeteren of aan te vullen. Bent u het niet eens met informatie die in het dossier is opgenomen, dan kunt u ons verzoeken een eigen verklaring (uw mening) aan het dossier toe te voegen. Ook hebt u het recht ons te verzoeken om vernietiging van (delen uit) uw dossier. Voor alle rechten geldt dat wij in principe in gaan op uw verzoek. Alleen als wij menen dat belangen van anderen, bijvoorbeeld van uw kinderen, worden geschaad, kunnen wij uw verzoek (gedeeltelijk) afwijzen.

Huisarts/verwijzer
Alleen met uw toestemming mag IPZO informatie verstrekken aan de huisarts/verwijzer of eventueel aan een behandelaar naar wie u door IPZO wordt doorverwezen. Het kan bijvoorbeeld gaan om informatie over doorverwijzing of een rapportage. Het gaat dan om relevante gegevens uit uw dossier. Telkens als er daadwerkelijk informatie wordt gedeeld, zal IPZO u opnieuw om toestemming vragen, zodat u weet welke informatie en met welke doel wordt gedeeld. Als u toestemming geeft voor of bezwaar maakt tegen het geven van informatie aan de huisarts, dan maakt IPZO daarvan een notitie in het dossier. Bij bezwaar zal IPZO de informatie niet verstrekken.

Zorgverzekeraars
* IPZO is wettelijk verplicht om een aantal van uw persoons- en behandelgegevens vast te leggen. Een deel van deze gegevens komt ook op de rekening voor de zorgverzekeraar te staan (zoals naam, adres, woonplaats, bsn). Met ingang van 2022 is IPZO ook verplicht om de zorgvraagtypering (zie onder) vast te leggen en op de rekening naar de zorgverzekeraar te vermelden.
* Zorgverzekeraars mogen controleren of mijn administratie op orde is en de rekeningen kloppen. Bij een controle vraagt een zorgverzekeraar soms om informatie of inzage in het dossier. IPZO is verplicht hieraan mee te werken, maar alleen als aan een aantal strikte voorwaarden is voldaan die wettelijk zijn vastgelegd.

Nederlandse Zorgautoriteit
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontvangt twee soorten informatie. Enerzijds gegevens over declaraties in de ggz. Deze ontvangen zij via Vektis, die landelijk gegevens van zorgverzekeraars verzamelt. Deze gegevens zijn van belang voor het volgen van ontwikkelingen in de zorg. Declaratiegegevens zijn onder andere de zorgvraagtypering en aantal consulten. De NZa-database bevat geen persoonlijke gegevens zoals uw naam, adres en woonplaats. IPZO is verplicht om deze gegevens te verstrekken aan Vektis en daarmee - geanonimiseerd- aan de NZa. Als u hiertegen bezwaar heeft, kunt u de bovengenoemde privacyverklaring ondertekenen. IPZO verstrekt deze gegevens dan niet. De privacyverklaring dient dan vóór de eerste factuur (binnen 1 maand) ingevuld te zijn. Daarnaast dien IPZO de gegeven antwoorden op de HoNOS+-vragenlijst (op basis waarvan de zorgvraagtypering wordt vastgesteld) rechtstreeks aan te leveren bij de NZa. Deze gegevens worden gebruikt om het systeem van zorgvraagtypering verder te valideren en te verfijnen. Ook hiervoor geldt dat, als u hiertegen bezwaar heeft, u de bovengenoemde privacyverklaring kunt ondertekenen. IPZO verstrek deze gegevens dan niet.

Zorgvraagtypering en andere vragenlijsten
Ggz-aanbieders zijn wettelijk verplicht om een zorgvraagtypering te doen. Hiervoor gebruikt IPZO de HoNOS+-vragenlijst. Daarnaast kan IPZO u, als dit in de behandeling past, aan het begin, tussentijds en aan het eind van de behandeling vragen om digitaal een vragenlijst in te vullen. Deze informatie komt in uw dossier. Met deze gegevens kan IPZO het verloop van de behandeling nauwkeurig volgen. In het geval van eventuele intervisie, supervisie of consultatie om uw behandeling kwalitatief te toetsen maakt IPZO alleen gebruik van gegevens waaruit uw identiteit niet af te leiden is.

Derden
Mochten andere personen of instanties informatie vragen over uw behandeling, dan is IPZO niet verplicht die te geven. IPZO heeft er in ieder geval uw gerichte toestemming voor nodig en zal vooraf met u doornemen om welke informatie het gaat en voor welk doel deze wordt gebruikt. Denk aan een verzoek van een bedrijfsarts, een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar of een letselschadeverzekeraar.
Als u IPZO toestemming heeft gegeven, dan maakt IPZO daarvan een notitie in het dossier. Bij bezwaar zal IPZO de informatie niet verstrekken. Ook als u toestemming geeft om informatie aan een derde te verstrekken, moet IPZO een eigen afweging maken of dit gezien het beroepsgeheim geoorloofd is. IPZO kan dan alsnog besluiten om geen informatie te verstrekken als dit naar haar oordeel de behandeling kan tegenwerken of schadelijk voor u kan zijn.

Voor meer informatie over het uitoefenen van uw rechten, kunt u bellen of mailen met:

IPZO
Graafseweg 105
6512 BS NIJMEGEN
088-7001100
informatie@ipzo.nl