Angst voor vogels, vogelfobie

Heel erg bang zijn voor vogels is een vorm van een specifieke dierenfobie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gedragstherapie de meest aangewezen behandelvorm is voor deze fobie. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de regel niet effectief.

Angst voor vogels komt niet zelden voor. Veelal begint de fobische angst op jonge leeftijd. Er is niet altijd een oorzaak voor het ontstaan aan te wijzen. Het fladderende en onvoorspelbare in de beweging van vogels leidt tot intense schrik en paniek. Ook kan men bang zijn voor pikkende bewegingen die een vogel kan maken. Soms is er ook angst voor vleermuizen aanwezig.

Men vermijdt situaties die confrontatie met vogels kunnen inhouden. De situaties zijn divers: in de tuin zitten, door een park of stad lopen, het openen van een raam in huis of het bezoeken van mensen die vogels houden kan onveilig voelen. Ook beeldmateriaal van vogels kan tot grote angst leiden. De omgeving wordt geïnspecteerd op vogels. Bewegingen van bijvoorbeeld dwarrelende bladeren kunnen aanzetten tot angstgevoelens. Ook vogelgeluiden kunnen schrikreakties geven. Men verschuilt zich graag achter een bekende als er een vogel nadert.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog. De behandeling richt zich op:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van vogelfobie
  • Bewezen effectieve behandeltechnieken voor deze angst
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u door uw angst voor vogels veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.