Angst voor vlinders en/of motten,
libellen, vlinderfobie

Heel erg bang zijn voor (nacht)vlinders, motten of libellen is een vorm van een specifieke dierenfobie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gedragstherapie de aangewezen behandelvorm is voor deze fobie. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de meeste gevallen af te raden.

Angst voor vlinders, motten en libellen is een angst die veelal wordt verzwegen omdat mensen zich schamen voor deze fobie of veel onbegrip tegenkomen.

Veelal worden zolders, kelders, schuren, open ramen, buiten wandelen, parken, waterrijke omgevingen vermeden. Het zien van schichtige snelle bewegingen van kleine dieren, schaduwen of dartelende papiertjes leidt tot schrikreacties als men vermoedt dat het om een vlinder, libelle of een mot gaat.

Kamperen, een BBQ, een bezoekje aan het park kunnen leiden tot schrikreacties en onrust. Er is sprake van een uit de hand gelopen angst, als situaties vermeden worden waarin men geconfronteerd kan worden met vlinders, motten of libellen. Als de angst frequent onrust veroorzaakt, is het verstandig hier hulp voor te zoeken.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog. De behandeling richt zich op:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van vlinderfobie
  • Bewezen effectieve behandeltechnieken voor deze angst
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u door uw angst voor vlinders of motten veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.