Examenvrees, blokkade
om te presteren

Overmatige examenangst belemmert het ontspannen toeleven naar en een toets/tentamen, een rijexamen of theorie examen, het maken van testen of andere beoordelings- of beslissings momenten.

Vaak wordt voor deze klacht de term faalangst gebruikt. Het gaat bij examenvrees om een vorm van faalangst die gebonden is aan toetsingsmomenten. Het kan goed zijn dat mensen met examenvrees buiten deze situaties niet faalangstig zijn. Heel erg bang zijn voor examens kan de levensloop en carrière nadelig beïnvloeden.

Diegenen die onrustig blijven voor examens of beoordelingsmomenten, presteren vaak minder dan ze eigenlijk in hun mars hebben. Anderen waarvan de resultaten voldoende of goed zijn, kunnen eveneens lijden onder de druk om te moeten presteren. Ze kunnen niet los kunnen komen van hun angstgedachten en de kans om te falen.

Cognitieve gedragstherapie is de aangewezen behandeling voor deze angstklacht, soms in combinatie met EMDR. De prognose is gunstig. Kortstondige gebruik van rustgevende medicatie kan soms ondersteuning bieden om "de zenuwen" de baas te blijven.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt van een gespecialiseerde psycholoog individuele begeleiding bij het aanpakken van deze angst. De behandeling omvat verschillende interventies:

  • Psycho-educatie; informatie over de behandeling van examenvrees
  • Bewezen effectieve technieken om examenangst te verminderen
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u medicatie gebruikt om de angst te onderdrukken bespreken wij graag, in samenwerking met uw arts, hoe dit af te stemmen.
  • Als u door uw examenvrees veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.