Angst voor kritiek geven en/of
ontvangen

Bang zijn om kritiek te kunnen krijgen of kritiek te moeten geven zorgt vaak voor onrust. Als kritiek erg moeilijk gevonden wordt, leidt het niet zelden tot het afzeggen van afspraken, piekeren en het vermijden van gespreksonderwerpen die gevoelig liggen.

Angst voor kritiek ontstaat als men door andere mensen kritisch geëvalueerd kan worden. Het kan zijn dat men zich inhoudt om kritiek aan andere mensen te geven uit angst zichtbaar gespannen, emotioneel, kwaad of verdrietig te worden.

Omgangsstrategieën, assertiviteit, weerbaarheid, zichtbaarheid van spanning, uitdrukkingsvaardigheden, schuldig voelen, zijn allemaal thema's die veel voorkomen bij angst voor kritiek.

Angst voor kritiek wordt een probleem wanneer het de levensloop of kwaliteit van het werk of privéleven langdurig negatief beïnvloedt.

In het geval dat kritiek leidt tot boosheid, neerslachtigheid/verslagenheid of krenking kan men maandenlang bezig zijn om de kritiek te verwerken. In zo'n geval is er een beladen herinnering ontstaan.

IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog. De behandeling richt zich op:

  • Diagnostiek en probleemanalyse
  • Psycho-educatie, informatie over de behandeling van angst voor kritiek
  • Bewezen effectieve behandeltechnieken voor deze angst
  • Praktijkoefeningen
  • Evaluatie en advies
  • Terugvalpreventie
  • Als u door uw angst voor kritiek veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.

Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?

Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100
(lokaal tarief).


Gerelateerde angsten of fobieën.